Tag Archives: blog

What Does it Mean to Downsize?

Standard

After working with WordPress.org for so many years, I found working with the free version of WordPress.com quite challenging. I agree that some of the features are quite helpful — the stats, the notification, etc. But those are nothing considering what I lost by “downsizing”.

Yes, I consider moving to free WordPress.com from WordPress.org as downsizing, and I don’t mind doing that for now since financially, it is just the right thing to do. And of course, just like many people who have to significantly change their lifestyle after a financial hit, I do need to readjust things:

I found that the “theme” options are not as vary as what I used to have. They are not as customisable either. So are the widgets… I used to have plenty of them, customisable and all– for my blogroll feed, etc. But now I have to settle down with the “standards”. So far it is okay, except that I might have to remove the little amazon.co.uk affiliate link that I used to have lurking around the corner.

Some widgets like the old blogroll feed I had was somewhat important to me. It helped me a lot in tracking which blog I follow is posting an update without having them sent to my e-mail. It is gone now, and I realised that some of the links I had had to be removed since they are now inactive. I don’t like that, but again, it is something that has to be done.

It is exactly like how people has to readjust after a financial hit, or retirement. They sold their big family home, and move to a small home for two. Making a more sensible purchasing decisions instead of splurging in a outrageous luxuries. I mean, I’ve been through this before, and I will be able to do this again.

But you have a job now, you ask. Yes I do have a job. But whether or not I think this is a good and rewarding job for me or not, I was warned in the beginning of the job not to post anything damning online — which could backfire legally for me. So, I will leave it like that, while looking a better rewarding job 🙂 But until then… Yes. This would be SuperByq for now.

Argh! Enough with this doom and gloom thing. I realised that I have been so productive in the beginning of this year. It is just my German that needs a bit of picking up. Remember my goal in the end of this year? Being able to speak German, and one other language — I am still considering which one. So, I will finish this entry by wishing you all the best of luck.

Prost!

Advertisements

Superbyq is Moving… Again…

Standard

I don’t know why but it seems that I have never learned my lessons. But forgive me, that after all these five years with me, you will have to listen again how frustrating it is to move my blog from one place to another. Yes… I am moving Superbyq from iPage.

First of all, I am moving superbyq to wordpress.com. Few days ago iPage sent me an invoice for my incoming renewal — yes I was aware that it was that time of the year again. But unlike so many others, I do read my e-mails, and realised that in that invoice they said that they were going to charge me £250++ for two years service. That is outrageous really.

I can understand if they need to raise the price. It is understandable that the price could not stay there forever. But bumping price from £56+ for two year to £250+? That is just preposterous. I am not having it. I did not even want to know how they dared to bump the price 4x the original price. I just thought it was an unfair business trick, as I know some amateur blogger like me would probably stop looking around for a new web hosting, or not reading their bank statement, or e-mails. But not me. I am basically a blogger without a regular income, I do care about every single penny come out from my wallet. So £250+?? Go eat dirt…

That’s how I moved my blog…  here. For now (when I wrote this), this blog is called superbyqcom.wordpress.com. I admit I could have had something nicer for the name, but oh well… I believe it would only be temporary anyway. I would map (I really don’t know the technicality of this), superbyq.com so… by the end of the process you would be able to go to superbyq.com like usual. Sorry for the incovenience…

I realised that my domain name service is about to end as well… so I decided that I might as well cut off my relationship once and for all from iPage and go to GoDaddy instead.

Right… I thought iPage customer service was awesome. They’re quick, and they solved problems. They were polite and helpful. But gee, GoDaddy’s customer service was top notch. They were friendly, helpful, and managed to calm me down, because… you see… moving Superbyq has always been stressful experience for me. And this one is definitely not an exception.

As much as I love being treated with all that formality, I think for this particular case I would like someone who can explain to me with the commoners’ language. I have to say that GoDaddy’s customer service who chatted with me at that time — Tyler (yes I remember because he was incredibly nice to me at that time). I suppose Tyler is a guy, so I would not expect him to look like this:

Okay. This is probably too early to say that GoDaddy is better than iPage. Because one weird thing about their page is that at first, I could find the chat button. So I could chat with them… typey-typey. But then, when I tried to talk to them again, I cannot find the button again. So I had to phone up to ask about my problem. For someone who hates talking on the phone, this is quite frustrating. Luckily the guy on the other side of the line was quite friendly and patient enough to explain what’s going on with my domain transfer.

Right. I will see you again. And I hope next time I will see you in the new Superbyq.com — instead of superbyqcom.wordpress.com. Not that I think [insertyourwebsitehere].wordpress.com is a bad thing… but… oh well. I should shut up.

Prost!

Bybyq Had A Walk…

Standard

Blogwalk…

The weather outside was not appealing enough for me to go out and physically walk. After all, I have not gone blogwalking for years now, and that’s probably I have not gained many blogging friends lately. Anyway, I stumbled upon this interesting blog, owned by a guy. I have not seen many blogs maintained by guys nowadays, so seeing one was definitely refreshing.

It was a nice, clean cut blog –which I like, since I don’t like blog with too many widgets that would confuse the shit out of visitors, no embeded video nor music — which is awesome, because there’s nothing more annoying than being forced to listen to something you do not particularly interested in, and still updated. Of course, written in Indonesian, with slight Raditya Dika’s Kambing Jantan humour, it has a lot of readers, and commentators. It was a very dynamic blog.

There was this other blog, written by a very young girl. I think I visited her blog a very long time ago. I was not sure why I did not end up talking or leaving comment at her blog, but when I read some of her articles, I knew why. This one is loud, abrasive, and it just sound… crass. I could not put my finger on it, but there is something that I do not feel fit about this other one. But of course, although she did not have as much comments as the male blogger I mentioned before, it seems that she has been writing for years too.

And also one particular blog that I visited, because I knew the owner — but have not talked to her for years (which is maybe a good idea). Apparently she has not yet changed much (in writing), still as literate as before, and now I think she developed interests in Korean beauty products too. Hmm… I noticed she is just getting even prettier than the last time I saw her. Oh nom nom.

Aaaaanyway…

Blogwalking made me think about my own blog.

I realised that most people that is still blogging today, has been blogging since the day before blogging was considered cool — and not cool again. They have changed. They evolved. As a human being, and also as a blogger. Somehow I feel proud that I have maintained my blog, and hoped that as a person, and as a blogger, I have grown up too.

Yes, I know Superbyq’s Birthday is still few weeks away, but I think this is just the perfect blog entry to celebrate superbyq’s 5 year anniversary.

I have a bottle of Bailey’s. You know what I am going to do next…

 

Cheers x

Migrating to Blogger?

Standard

I have been thinking about it for awhile now. Superbyq.com will be 5 years next month and I realised that I have not yet used this blog maximally. Or at least, as much as I wanted to. Keep maintaining this blog feels like contraproductive right now, but I love this blog, and love wordpress. 

I could have moved this blog to wordpress.com instead but it does not give as much freedom as blogger does. But blogger’s lack of mobility makes it difficult for me to maintain from my phone. Having these two options in mind gives me a big dilemma. Should I? Should I not?

So today, I decided to browse a little bit more about migrating my blog to a free blogging platform. Apparently it is very much possible to export the whole blog to blogspot as well as to wordpress.com. How enticing, how tempting. It really makes me think now. 

But, am I ready to lose the convenient and the freedom self hosted blog has offered me for this last 5 years? I seriously considered log in to an admin page from superbyq.com is very comforting. It seems like having my own house, walking through my own door. Not renting an apartment, walking through blogger.com or wordpress.com. They could delete my blog anytime they want, you know? They did it before, and I know they could do it again in the future…

But of course I need to be sensible too. Paying for both domain name and hosting is too much for me right now. I have too many hobbies and too little income. So migrating to a free blogging platform needs to be seriously considered.

I don’t really want to ask Mr. Fix-It foe his opinion about this. First of all, he would offer me to pay the blog maintenance, knowing how important this blog is for me. That would, of course, make me feel even worse. And second of all, this is my blog. My personal life, and Mr. Fix-It hasn’t even been here much. So, why now the maintenance of this blog should be his problem?

I need yo give some thought about it, while maybe finding out when the next time I need to extend the hosting service. I’ll buy myself some times before a decision. 

Oh Dear

Standard

I haven’t posted anything since three months ago? Well, almost… but still, it’s unacceptable, and embarrassing.

So, first of all. I am writing in English again.

Yes, that’s the first embarrassing thing I must admit. I have been trying to post something in Bahasa Indonesia for the last few days, but apparently my brain cannot compose anything in my mother language. I could write few sentences, or paragraphs at most, but then I stuck. No story came up, and finally I gave up.

In times like this, I felt like I am losing my identity, and that’s rather scary to admit. It made my mood swing for the last few weeks, especially when Chinese New Year was approaching. So I impulsively decided that going to CNY celebration held by the Indonesian Society might be able to reconnect me to my root, or at least make me feel better, even temporarily.

It did not work. The so called party was probably the most awkward gathering events I have ever gone to. Luckily, Mr. Fix-it was with me, and he somehow saved the situation from being overly awkward. And he somehow was my way out too. I am so happy that he’s around in this kind of situation.

This is probably the first after so many years, I wanted to go home and could not. Not only because I have just been home few months ago, but also that in the next few months I will be back to Indonesia. This time is for my sister’s wedding. Gee, it would take me a whole blog entry to talk about her wedding.

Anyway, I am here again now. Hopefully I could post more regularly than before. Shame that I cannot keep my promise to blog in Bahasa Indonesia, and I sincerely apologise for that. However, I am proudly tell you that Mr. Fix-It has developed an interest in Bahasa Indonesia, so now I am teaching him few words and phrases to help him interact with my family for our next visit to Indonesia.

Now he could not only ask for coffee and milk, but also can confidently thank people, and giving my grandmother compliments about her tasty cooking. He also decided to learn the most mushy love expression, knowing that in Indonesia we don’t usually express our feelings in public, just to embarrass me. How thoughtful.

Actually, I found his fascination in learning Bahasa Indonesia quite comforting. Somehow teaching him Bahasa Indonesia has helped me to keep in touch with my root. It is not the same with interacting with fellow Indonesians, but I am not good around these people from Indonesian Society anyway. It was just weird.

Maybe I am just getting old. Which should be fine as it means I am getting closer to my lifetime goal: being a cougar.

Maybe I should start exercising. I don’t want to be a fat cougar.

Oh dear, I have started talking bollocks, it means I need to stop typing right now. See you soon, live long and prosper.

The Byq Life

Standard

Ya ampun ya ampun ya ampun…

Rencananya sih makin rajin ngeblog, tapi ternyata sebulan lebih belum ngepost apa-apa. Maap…

Minta maap sama siapa? Kaya ada yang baca aja blognya?

Eniwei…

Sejak balik dari Indonesia tanggal 7 kemarin, saya belum selesai-selesai kena penyakit. Pilek selesai, tiba-tiba batuk menyerang. Baru selesai batuk, lalu berlanjut ke radang tenggorokan selama beberapa hari. Sampai akhirnya pilek datang lagi. Saya bahkan sudah tiga minggu ini tidak datang ke acara knit and natter di perpustakaan kota 😦

Apa kabarnya ya nenek-nenek itu?

Oh ya, saya mau mengucapkan terima kasih kepada teman-teman yang sempat datang, atau sekedar menyampaikan ucapan selamat karena tidak bisa datang ke acara resepsi saya di Solo kemarin. Terima kasih banyak. Maaf kemarin saya tidak bisa menemani sepanjang acara karena bukan hanya ternyata tamu yang datang melebihi prakiraan, namun juga karena padatnya jadwal acara selama saya berada di Indonesia. Mudah-mudahan tahun depan saat saya balik lagi, kita bisa ketemuan di acara yang lebih santai.

Cerita tentang acaranya nanti saja, karena panjang :p Sekarang update dulu…

Kerjaan saya sehari-hari sekarang ini adalah sibuk job hunting, dan juga nyambi nulis product review buat duit ga seberapa buat jajan :(. Mending lah daripada nggak ngapa-ngapain. Saya juga nyambi jadi ibu rumah tangga, bersih-bersih, nyuci baju dan masak. Cuci piring sama bersihin WC urusan Mr. Fix-It.

Kangen punya pembantu?

Nggak terlalu. Mungkin karena rumah kami kecil, dan kami tinggal di sini cuma berdua, jadi nggak terlalu banyak yang harus dibersihkan. Dan juga, rasanya enak juga punya privasi. Seandainya pun saya mau berkeliaran di dalam rumah cuma pake beha sama kolor, tidak akan keihatan oleh pembantu.

Yang saya kangenin dari punya pembantu adalah ada yang bisa dimintain tolong buat belanja ke luar rumah. Maklum yah, di sini sudah mulai dingin. Mau keluar rumah harus pakai baju berlapis-lapis buat jalan sepuluh menit ke supermarket terdekat. Belum lagi kalau hujan. Mendingan duduk manis di rumah nonton tipi atau main komputer, sambil minum teh panas daripada keluar sana.

Ah…

Sudah hampir tahun baru lagi.

Saya baru sadar kemarin kalau itu berarti sudah hampir setahun pula saya dan Mr. Fix it menikah. Entah apakah kami masih dalam periode bulan madu atau apa, tapi rasanya cepat, hampir tidak terasa. And I am glad…

Sudah ah, saya mau mandi dulu sebelum udara mulai makin dingin. Ciao…

Mengeluh Di PATH Bisa Dipenjara?

Standard

PATH adalah mobile apps yang saat ini sedang booming di kalangan pengguna smartphone di Indonesia. Path menawarkan privasi, dan keamanan dengan menghilangkan fitur repost, retweet atau share status yang memungkinkan seseorang untuk menyebarkan keluh kesah orang lain. Banyak orang berpikir bahwa hanya karena tidak adanya fitur-fitur ini, maka mengeluh di Path itu aman.

Tapi realitanya tidak begitu. Dengan fitur sceenshot yang dimiliki oleh smartphone, memungkinkan seseorang untuk tidak hanya menyebarkan isi keluhan, namun juga nama. Di saat kita dengan waspada atau dengan menggunakan nama alias di twitter atau facebook bisa berbicara dengan kesadaran bahwa apapun yang kita katakan dapat dibaca publik. Kewaspadaan itu hilang saat kita memposting itu

Apa yang salah?

Saya percaya bahwa keamanan berkeluh kesah di Path seharusnya dapat terjaga. Masalahnya adalah orang-orang mulai menambah orang-orang yang mereka bahkan tidak kenal ke dalam lingkaran pertemanan mereka di Path. Bagaimana kita bisa tahu siapa yang bisa kita percaya dengan keluh kesah kita kalau kita bahkan tidak mengenal orang-orang ini.

Btw, itu kenapa saya tidak meng-add beberapa orang yang sudah berada di friend request saya selama beberapa bulan. Antara rasa tidak enak mau menolak, dan rasa tidak aman menambahkan mereka ke deretan orang-orang yang bisa mengetahui di mana saya berada, ngapain, dengan siapa, dan apa yang saya pikirkan tentang seseorang yang lain, partai politik, pemerintah, kelompok, organisasi masa, figur publik, dan lain sebagainya. Saya hanya bingung apakah ini tidak pernah menjadi pertimbangan mereka yang tiba-tiba saja sudah punya 200 orang di deretan teman di Path. Apakah mereka percaya dengan semua orang itu?

Saya yakin itu pulalah yang terjadi pada seorang mahasiswa bernama I Wayan Hery C. Mahasiswa di Kota Palu ini mengeluhkan bahwa dirinya merasa terganggu dengan suara takbiran pada perayaan Idul Adha kemarin. Keluhannya di Path ini dicapture seseorang, tentu saja salah seorang yang ada di Path friendslistnya, dan disebarkan di facebook. Alhasil dia diciduk dengan tuduhan menghina dan menyebarkan kebencian di social media.

Ya, pastinya saya merasa sah-sah saja seseorang merasa terganggu saat mendengar suara berisik. Sama seperti saya merasa terganggu dengan tetangga saya yang sering menyetel lagu sangat keras, atau saya yang merasa terganggu kalau ada bayi menangis di transportasi umum di mana saya tidak bisa kabur dari situasi itu. Tentu saja terlepas dari pendapat saya mengenai betapa konyolnya tuduhan itu, saya merasa sangat tidak bijaksana menambahkan orang-orang yang tidak bisa kita percaya di Path.

Berita lengkapnya ada di sini:

http://www.merdeka.com/peristiwa/tulis-status-di-fb-terganggu-takbiran-pria-ini-ditangkap-polisi.html

http://www.antaranews.com/berita/457618/keluarga-tersangka-penistaan-agama-minta-maaf

http://www.republika.co.id/berita/nasional/daerah/14/10/09/nd51y4-hina-takbir-idul-adha-pria-ini-terjerat-pasal-penistaan-agama

Ya… ya..

Saya sudah kehilangan kepercayaan pada media-media di Indonesia yang suka membesar-besarkan masalah. Orang bilang “terganggu suara takbir”, diberitakannya “menghina agama”. Memang orang-orang golongan tertentu suka sensi sendiri kalau dibilang berisik. Wapres saja pernah mengeluh terganggu suara adzan di pidatonya, tapi beliau tidak pernah dibilang menistakan atau menghina agama kan? Namanya saja orang terganggu polusi suara…

Yah…

Baiknya yang seperti ini jadi pelajaran saja. Saya jauh-jauh saja dari sana. Daah…

Update Sedikit…

Standard

Lho? Judulnya pakai bahasa Indonesia?

Iyah. Postingannya juga.

Akhirnya saya memutuskan untuk mengikuti jejak Bedjo, untuk menulis blog dalam bahasa Indonesia. Kenapa?

Kemarin dulu alasan saya untuk menulis dalam bahasa Inggris adalah karena saya butuh latihan. Bukan berarti saya sudah tidak lagi butuh berlatih bahasa Inggris, tapi kebutuhan saya untuk berlatih bahasa Inggris tidak lagi se-urgent waktu itu. Lagipula yang butuh saya latih saat ini bukan lagi keterampilan menulis, tapi keterampilan berkomunikasi langsung tanpa merasa kagok.

Masih dalam tahap latihan.

Yang saya rasakan akhir-akhir ini, terutama kalau saya sedang Whatsapp-an dengan adik-adik saya, kok saya merasa kosa kata bahasa Indonesia saya mulai berkurang ya? Saya masih rajin membaca berita dari Kompas atau Tempo, tapi sepertinya karena saya bisa dibilang hampir tidak pernah berkomunikasi dengan orang Indonesia atau dalam bahasa Indonesia dalam percakapan sehari-hari saya jadi kagok.

Saya tidak mau berakhir seperti Tante Amerika (bagi angkatan 90’an yang sempat nonton Tersanjung seri-seri awal), atau Cinta Laura (bagi angkatan yang lebih muda yang lebih familiar dengan selebriti yang ini). Saya tidak ada masalah dengan orang yang mengalami kesulitan aksen karena terbiasa tinggal di luar negeri. Tapi saya merasa sebagai orang yang 20 tahun lebih hidupnya dihabiskan di Indonesia, saya akan terdengar sebagai bule wannabe kalau pulang membawa aksen asing.

Saya tidak mau juga dibilang Asal British. Jadi, kehilangan kefasihan berbahasa saya benar-benar membuat saya agak was-was. Sangat was-was karena nilai bahasa Indonesia saya selama sekolah tidak pernah kurang dari delapan. Saya yakin bahasa Indonesia saya sampai hari ini harusnya tetap lebih baik daripada Bahasa Inggris saya.

Wong saya ini native speaker.

Jadi, sudah saya putuskan, mulai sekarang saya akan mulai menulis dalam bahasa Indonesia lagi. Kalau ada tulisan berbahasa Inggris, mungkin saya akan memuatnya di blog yang lain.

Update berikutnya adalah soal resepsi. Saya sudah berusaha menghubungi teman-teman di Indonesia mengenai acara ini. Saya juga minta maaf kalau undangannya terlalu mepet bagi yang berada di luar Solo.

Jadi, akhir bulan ini rencananya saya akan pulang kampung. Tidak lama karena kami harus segera balik ke Norwich berhubung Mr.Fix-It harus kerja lagi. Jangan tanya soal bulan madu… rasanya itu bisa diundur sampai batas waktu yang tidak pernah ditentukan 😦

Apakah saya  semangat buat resepsian kali ini?

Entah yaa…

Saya tidak tahu berapa banyak teman-teman dekat saya yang bisa datang. Saya juga merasa bahwa resepsi ini sebagian besar adalah untuk orang tua saya, dan bukan untuk saya sendiri. Misalnya: mereka maunya ada pernikahan di Gereja (padahal saya udah ga pernah ke gereja selama 8 tahun terakhir). Atau mereka maunya ada ini itu di resepsi, padahal saya maunya sederhana saja. Tapi, berhubung saya tidak ada di lokasi, dan biaya resepsi dll mereka yang nanggung, alhasi saya cuma bisa ngikut saja.

Sungguh berbeda rasanya dengan acara pernikahan saya kemarin di Norwich. Tidak ada acara mewah-mewahan. Tidak ada undangan bejibun. Yang ada hanyalah orang-orang terdekat dan acara yang singkat tapi dekat. Semua pulang dengan wajah sumringah, termasuk kami berdua.

Ah… Saya hanya berharap teman-teman dekat saya bisa hadir di acara itu. Paling tidak, kalau saya tidak hepi dengan settingan acaranya, saya bisa ajak suami saya mojok ngobrol dengan kalian. Lagipula saya anggap saja itu kesempatan buat bertemu dengan teman-teman yang belum pernah saya temui sebelumnya 🙂

Update yang lain…? Tidak banyak

Saya masih belum dapat pekerjaan. Rasanya sulit saya mau cari kerja apa pun kalau saya tahu saya harus langsung ambil cuti. Tapi itu bukan berarti saya nganggur enak-enak saja. Saya masih rajin sebar CV, dan sementara ini sudah ada beberapa interview meskipun belum ada yang tembus. Yang jadi masalah adalah beberapa pekerjaan membutuhkan saya untuk punya SIM inggris.

Ini yang susah.

SIM indonesia saya aja hilang entah kemana.

Kebiasaan nyetir tanpa SIM di Indonesia tidak bisa diterapkan di sini.

Terus ada beberapa jenis tes yang saya tidak pernah bisa tembus. Semacam tes kepribadian gitu (mungkin yang kerja di HR tahu lebih banyak tentang ini). Jadi ceritanya saya disuruh memilih diantara tiga pernyataan — satu yang paling mewakili saya, dan satu yang paling tidak mewakili saya. Nah dari sana mereka bisa mengambil kesimpulan bahwa saya tidak cocok kerja berhadapan dengan orang.

Yah, memang bener sih saya ga sabar menghadapi tamu atau klien. Tapi… tapi… tapi kan…

Jadi begitulah kira-kira yang terjadi selama saya tidak menulis. Moga-moga saya bisa menulis lebih rajin. Apalagi menjelang tahun baru… Saya masih harus mengejar target postingan kan?

Missing My Updates?

Standard

Ya kan? Ya kan?

Baiklah, mumpung saya lagi kepingin untuk mengupdate, sebaiknya kalian siap-siap karena ini akan menjadi satu entry yang panjang dan lama. Sedikit menyedihkan dan menyakitkan bagi saya yang menulisnya, tapi saya harap akan worth the time 😀

Pertama-tama saya harus mengucapkan “fuck google”!

Salah satu google account saya dihapus oleh google entah apa sebabnya. Yang pasti sekarang account tersebut, yang sengaja saya buat untuk segala macam pekerjaan sekarang hilang ditelan bumi. Dan, oh! Itu juga termasuk semua blog yang saya punya. So, kalau kalian tiba-tiba kangen sama MWWYT dan mau nengok ke sana, kalian ga kaan bisa lagi melihatnya.

Read the rest of this entry

Real Human is Living It

Standard

Menjalani kehidupan sendiri tentu saja berbeda rasanya dengan melihat kehidupan orang lain. Sering kali kita melihat di televisi, membaca di surat kabar maupun di blog seseorang kehidupan orang lain yang ada di sana. Mungkin saat membaca di sana, kita merasakan sesuatu yang mengganjal, sesuatu yang salah, dan tidak sesuai, tapi kita tidak tahu apa itu.

Mengekspos kehidupan pribadi seseorang hanya dari satu sisi saja membuat ketidak seimbangan yang bagi beberapa orang terasa janggal dan kurang manusiawi. Beberapa blog hanya berisi keluh kesah dan sedu sedan, blog lainnya membuat pembacanya merasa muak dengan tidak adanya empati terhadap kehidupan nyata karena terlalu mengekspos kehidupan hedon dan glamor bak cerita sinetron.

Read the rest of this entry