Tag Archives: indonesia

Pulang?

Standard

Status facebook teman-teman saya sering kali mendatangkan inspirasi buat menulis. Bukan cuma statusnya, tapi juga komentar-komentar orang lain — orang-orang yang tidak saya kenal, terhadap status tersebut.

Hari ini, misalnya.

Salah seorang teman saya yang bersekolah di luar negeri (luar Indonesia, maksudnya), mengunggah foto itinerary penerbangan dari tempatnya bersekolah, ke Indonesia. Pulang, sepertinya, setelah menyelesaikan pendidikan selama beberapa tahun di sana. Saya tidak tahu pasti apa yang dia bicarakan di statusnya, karena tidak ditulis dengan bahasa yang saya mengerti… tapi sebuah emot kecil yang mengikuti statusnya bicara banyak.

Komentar yang mengikutinya beragam, tentu saja. Grup teman-teman yang ditinggalkan, dan grup teman-teman yang menyambut pulang. Pulang…

Sulit rasanya menyebut kata “pulang”, kalau tempat yang dituju tidak terasa seperti rumah. Saya tahu, dan bukannya sok sok tahu, bahwa banyak pelajar Indonesia, terutama mereka yang kuning sipit seperti saya malas pulang ke Indonesia. Bukan karena kami tidak nasionalis, tapi karena kami tidak merasa di Indonesia kami masih dianaktirikan.

Kasus Ahok beberapa bulan lalu contoh jelasnya.

Karena kasus Ahok kemarin, makin banyak orang Indonesia, pelajar maupun bukan, makin malas kembali ke Indonesia. Percuma rasanya mengorbankan kehidupan yang aman, mapan, dan bebas diskriminasi di luar negeri, untuk membangun tanah air tumpah darah… kalau pada akhirnya dikriminalisasi seperti Ahok.

Memang benar, jadi minoritas itu tidak enak. Di mana-mana juga sama tidak enak jadi minoritas. Selalu saja ada grup orang-orang rasis bodoh, yang tidak paham konsep kebhinekaan. TAPI, setidaknya di negara lain, di sini misalnya, HUKUM selalu ada untuk melindungi kalau kami dibully oleh orang-orang semacam ini.

Di Indonesia? Hukum tidak pernah memihak yang benar. Kalau tidak memihak yang kuat dan berkuasa — kasus Antasari Azhar, Munir dll, ya memihak yang banyak dan populer — kasus anaknya Ahmad Dhani, FPI, Riziq Shihab dll.

Banyak orang Indonesia tidak mengerti, bahwa nasionalisme saja tidak cukup untuk hidup. Realistis saja, tidak ada manusia yang mau mati konyol kalau ada kesempatan buat membangun kehidupan yang lebih baik — membangun kehidupan, di tempat yang bisa disebut “rumah”.

Saya merasa turut berduka teman saya harus kembali ke Indonesia, dan bukan hanya untuk berkunjung seperti kalau pas saya pulang kampung. Saya kenal belasan anak Indonesia, kebanyakan perempuan, yang merasa terjebak di Indonesia. Kenapa perempuan?

Ha, saya punya teori. Perempuan. Minoritas. Indonesia yang semakin lama semakin gila agama. Jelas saja banyak perempuan minoritas pengen kabur dari sana. Saya hanya bisa berharap mereka bisa menemukan jalan keluar (yang legal) dari Indonesia.

 

Advertisements

Indonistan Pt.2

Standard

BBC dan Guardian ikutan memberitakan Ahok divonis bersalah karena penistaan agama. Iya, saya tahunya dari situ, karena saya malas ngikutin berita online di Indonesia. Berita online di Indonesia masih belum selevel dengan berita TV atau koran, baik dari sisi cek dan ricek, bias, dan juga tata cara penulisan. Mungkin karena mereka maunya cepat, dan jadi yang pertama memberitakan sesuatu, lalu lupa bahwa “cepat” bukan satu-satunya tolok ukur reportase yang baik… “akurat” juga.

Eeeeniwei… saya bukan anak jurnalistik, cuma ikut kelas dasar-dasar jurnalistik satu semester saja. Jadi, biarlah anak (dan lulusan) studi jurnalistik yang mengomentari dunia jurnalisme online di Indonesia.

Kembali ke Ahok saja ya…

Setelah beberapa bulan persidangan, dengan berbagai macam kontroversi saat prosesnya, akhirnya calon mantan gubernur DKI Jakarta itu divonis bersalah juga. Meskipun saksi-saksi yang diajukan ternyata banyak yang bodong, meskipun ada bukti yang ternyata video editan… si Cina Kafir itu divonis bersalah juga.

Saya rasa memang sudah saatnya. Bukan saya menunggu-nunggu Ahok kena batunya, tapi saya tahu bahwa Indonesia belum siap dengan kebebasan berpendapat dan berbicara di ruang publik. Bukan saya merasa Ahok bersalah, tapi saya tahu bahwa negara ini memang tidak adil pada golongan minoritas. Saya tidak perlu menyebutkan contoh, karena semua orang bisa lihat sendiri — bukan cuma kalian yang di Indonesia, orang-orang di sini juga bisa lihat kok. Buktinya sampai diberitakan di BBC dan Guardian.

Kecewa? Hm… iya, sedikit. Kaget? Tidak sama sekali. Ingat Jessica? Atau Antasari Azhar?¬†Sama seperti kedua kasus tersebut, bukti-bukti lemah, saksi-saksi tidak kredibel… tetap saja vonis bersalah. Dan seperti yang saya bilang waktu yang lalu — kalau ini bisa terjadi pada Jessica dan Antasari Azhar — dan sekarang Ahok, ini bisa terjadi pada siapa saja.

Sebenarnya saya malas ikut-ikutan komen… Tapi ini bulan Mei, dan biasanya di bulan Mei saya lebih sensi dari biasanya.

whatever…

Tiba-tiba nyesel revert back ke Bahasa Indonesia. I don’t feel like I want to be an Indonesian right now…

Kabayan…

Standard

Salah satu hal yang paling saya sukai adalah ngobrol dengan orang pinter. Ngobrol dengan orang pinter — nggak harus ngobrol langsung lah, lewat facebook status aja misalnya, bisa menginspirasi saya. Dari inspirasi… tada… blog post!

Pernah denger tentang Kabayan? Kalo kamu seumuran sama saya, pasti kamu inget tokoh Kabayan dari buku pelajaran SD, atau dari film layar lebar si Kabayan yang diperankan oleh almarhum Didi Petet. Saya sendiri mengenal Kabayan lebih dekat karena papa saya yang asalnya dari Tasikmalaya, sangat suka dengan karaktern ini. Ya… Kabayan memang quintessentially Sunda. *mati gue, quintessential itu Bahasa Indonesianya apa ya?*

Karakter Kabayan ini digambarkan sebagai seorang yang berasal dari kampung, biasanya pengangguran proletar, juga tidak pernah mengenyam bangku sekolah formal. Tapi, si Kabayan ini selain setengah mati jatuh cinta pada Nyi Iteung, anak gadis si Abah dan Ambu, juga terkenal baik hati dan cerdik luar biasa. Biasanya cerita berkisar mengenai Kabayan yang terlibat masalah karena Abah tidak menyetujui hubungannya dengan Nyi Iteung, tapi berhasil mengelabuhi Abah yang terkenal sebagai tokoh berpendidikan di kampungnya…

Ngerti kan?

Mau dibawa ke mana pembicaraan ini? Well… Ceritanya beberapa menit yang lalu saya membaca, mengomentari, dan akhirnya terlibat diskusi singkat dengan… um… si Gigit (sebut aja begitu, karena dia hobi membuat status facebook yang mengigit… oke? Terima aja). Nah, dari obrolan itu, saya dan si Gigit punya teori yang berbeda tentang orang bodoh, dan orang yang tidak berpendidikan.

Menurut saya, ada perbedaan yang mendasar antara orang bodoh, dan orang yang tidak berpendidikan. Meskipun keduanya sama-sama tidak diuntungkan keadaan, kita bisa mendidik orang yang tidak berpendidikan menjadi orang terdidik, tapi kita tidak bisa memintarkan orang yang pada dasarnya bodoh. Saya selalu menganalogikan otak manusia seperti prosesor komputer.

Orang bodoh adalah orang dengan kapasitas otak Intel Celeron… bagi yang masih muda dan imut, dan belom pernah denger Intel Celeron, itu adalah prosesor sebelum Intel Pentium, dan Intel Pentium adalah prosesor sebelum Intel Core. Sedangkan orang tidak berpendidikan itu adalah orang dengan HD yang masih kosong, karena belom download software apa-apa. Orang tidak berpendidikan bisa dididik, sama seperti kita bisa mengisi HD yang kosong… tapi kalo prosesornya ble’e, ya percuma softwarenya tidak bisa dipakai — seperti orang bodoh, bisa dikasih tahu tapi belom tentu mereka ngerti bagaimana menggunakan pengetahuan itu.

Bagaimana kamu tau itu orang pintar atau bodoh? Atau apakah dia berpendidikan atau tidak?

Seperti biasa saya punya pendapat yang tidak terlalu populer, tapi berhubung saya ngomong di blog saya sendiri, jadi tidak ada yang menyensor. Ahaay…

Menurut saya, tidak ada alat ukur pintar-bodoh, cantik/bagus-jelek, sehat-sakit, gendut-kurus, dan lain sebagainya yang mutlak dan sempurna. Tapi, ada alat ukur, dan secara definisi, yang namanya alat ukur itu harus bisa distandardisasi, dan standardisasi paling oke adalah yang bisa dikuantifikasi — artinya bisa ditunjukkan dengan angka… Misalnya, buat standar bagus/cantik-jelek kita punya golden ratio Fibonacci (kalo bingung, google! jangan males…). Kalau mau standar gendut-kurus kita pake standar BMI. Pintar bodoh pun bisa diukur dengan test IQ.

Yaa yaa yaa… IQ bukan segalanya, ada EQ ada SQ whatever… Saya ga peduli dengan yang dua terakhir itu. Tidak ada standardisasi EQ atau SQ, dan tanpa standar ukur, saya akan selalu ragukan objektivitas pengukurnya.

Balik ke si Kabayan ya? Saya yakin kalau Kabayan bisa dites IQ, dia bisa jadi punya IQ di atas rata-rata. Banyak kok orang dengan IQ tinggi tapi tidak sekolah. Banyak juga orang dengan IQ rendah lulus dengan nilai bagus di sekolah — kerja keras itu ngepek, Bro. Tapi maksudnya apa saya ngomong panjang lebar tentang ini, dan hubungannya dengan pembicaraan saya dengan si Gigit?

Jadi gini, Git… Kalo orang itu bodo, ya udah kamu nggak bisa ngapa-ngapain lagi. Ini menjawab pertanyaan: Kok bisa sih lulusan universitas negeri terkenal di Indonesia percaya sama teori bumi datar? Atau, kok bisa sih lulusan luar negeri macam si Blabla masih kolot, dan rasis macam begitu? Karena kita bisa mendidik orang bodoh, tapi kita tidak bisa membuat orang bodoh menjadi pintar… Ini masalah kapasitas otak, dan sayangnya sampai saat ini ga banyak cara untuk mengupgrade otak setelah lewat golden age. Buat orang-orang yang udah terlanjur tua dan bego, kamu bener… kita cuma bisa kasian karena buat mereka sudah terlambat…

Dan kamu juga bener, ini juga efek over populasi. Semakin banyak anak, semakin sedikit perhatian yang bisa diberikan kepada mereka di saat golden age mereka. Tidak cukup nutrisi, tidak cukup pendidikan. Tapi ini satu-satunya solusi yang bisa saya pikirkan buat memintarkan generasi berikutnya. Generasi hari ini udah kadung, Sis…

 

Gojag Gajeg

Standard

Bulan Mei datang sebentar lagi… dan setelah menimbang-nimbang selama beberapa jam, saya memutuskan untuk mengembalikan blog ini ke Bahasa Indonesia. Apa hubungannya antara bulan Mei yang akan datang sebentar lagi dan keputusan saya untuk mengembalikan blog ini ke Bahasa Indonesia?

Tidak ada.

Sebenarnya saya agak gojag-gajeg juga mau kembali menggunakan bahasa Indonesia di Superbyq. Sudah lima tahun lebih berbahasa Inggris di sini, rasanya agak wagu. Tapi, saya rasa memang ini sudah saatnya Superbyq kembali menjadi blog berbahasa Indonesia…

Dulu awalnya saya ingin menggunakan Superbyq untuk membantu saya mengasah kemampuan saya menulis dalam Bahasa Inggris. Saya ingin mengembangkan kosa kata saya, supaya thesis saya tidak terlihat seperti tulisan anak baru lulus SD. Dan, saya rasa tujuan tersebut sudah tercapai, dan mungkin sudah saatnya saya membuat tujuan baru untuk Superbyq.

Mungkin kali ini, untuk mengasah kemampuan saya berbahasa Indonesia lagi?

Bukan hal yang aneh, lho.

Saya rasa saya tidak sendirian dalam hal ini. Saya mendengar beberapa kasus di mana seseorang yang lama meninggalkan kampung halamannya, dan tidak menggunakan bahasa ibunya, mulai sedikit demi sedikit kehilangan kosa kata. Mungkin tidak sepenuhnya lupa, karena tidak demikian cara kerja otak.

Tapi ada saat di mana saya lupa bahwa sweet potato itu adalah ubi.

Nggak lucu.

Tahu bahwa sweet potato adalah ubi adalah satu hal, tapi beneran lupa saat mau menggunakannya dalam percakapan itu seperti sebuah peringatan bahwa saya mungkin suatu hari nanti akan merasa asing menggunakan bahasa ibu saya sendiri.

Setiap kali saya pulang kampung, di Solo saya jarang berbahasa Indonesia yang baik dan benar. Kebanyakan bahasa Indonesia saya tercampur dengan bahasa Jawa, atau bahkan Sunda. Saya sudah jarang mampir di Jakarta. Ditambah lagi, saya tidak ada partner berbicara bahasa Indonesia di sini, di Norwich. Hampir tidak ada alasan bagi saya untuk menggunakan bahasa Indonesia sama sekali.

Mungkin saya paranoid.

Tapi saya takut suatu hari nanti saya akan kesulitan untuk menulis blog dalam bahasa Indonesia.

Sekarang saja, misalnya… entah sudah berapa kali saya menekan tombol backspace karena kalimat saya terlihat/terdengar/terbaca aneh. Sudah berapa kali saya mengedit entry hari ini, hanya untuk membuat postingan ini tidak terlalu wagu untuk dibaca.

Jadi… begitulah ceritanya kenapa saya mengembalikan blog ini ke bahasa Indonesia. Saya masih belum tahu apakah saya akan seterusnya menulis dengan gaya seperti ini — jujur saja rasanya kagok. Atau, apakah saya akan kembali ke jaman saya ngeblog di blogspot — yang kalau saya baca sekarang kok rasanya agak kurang cocok sama umur.

Sudah dulu hari ini… Sampai nanti ūüėÄ

Indonistan

Standard

Even though it is not a direct cause, the governor election in Jakarta which has happened last week has something to do with the re-activation of this blog. Once the result of the vote was out, it is difficult not to have any opinion about it.

You’re not a residence of DKI Jakarta, Byq. What does it do to you?

You know what? Even if it does not affect me directly, you have to remember that I spent years of my university years in Jakarta. I have friends, family members, and relatives working, and living in Jakarta, and it definitely affects them and their lives. So, even if it doesn’t affect me directly, this voting result does affect people that I know.

But it does.

It does affect me directly. It does affect me in a personal level as so many attacks were thrown to people of minority groups like myself. It is not only about the defeat of a governor candidate, it is the defeat of progress.

Months ago you thought that Indonesia (or at least Jakarta) has changed a bit. You kind of hoped that finally you can start living in a country where people are no longer politically driven by their religious fanaticism. You kind of hope that for once, in the capital city — where you really put your hope of progression of mankind on — you could see how faith in humanity could be restored.

But of course, you shouldn’t be surprised, should you?

This has happened all around the world, why wouldn’t it happen in Indonesia too? The rise of the far right radicals — which in Indonesia is represented by PKS and FPI (and any organisation similar to them).

Some friends has been joking about the day when Indonesia one day would be transformed into Indonistan. A place where the government will no longer be free of religious intervention, a place where the leaders are more afraid of being called infidels than being fair and just. A place where minority groups will once more being oppressed, and bullied. That joke though… is no longer funny.

It reviving the refugee nightmare in me. It reminds me the day when my parents were about to send me out of the country to save myself from people who will harm us — just because we are minorities. It is basically a reminder that until today, or maybe forever, I would never be welcomed completely in Indonistan Indonesia.

Some people are still trying to console themselves by saying that this is not the end of the world — that Ahok might still have a place somewhere in Indonesia’s politics. Well… maybe. But really? I think it’s just anticlimactic. The country¬†had the chance to bring the country¬†into an overdrive with him… But… of course…

I am not in Jakarta right now. Heck, I am not even in Indonesia right now, and I am super glad that I am not. I am not feeling any patriotic right now, but why should I be? How could I be? I am sorry for those who are now stuck in Indonistan, and just don’t know how to get away from this sticky situation. I am just hoping that I would never have to come back… at least not while the country is still screwed like this…

Shell

Standard

The votes are counted, and the first round of the regional election has finished today. And I am gobsmacked with the result. Although, I am not surprised… not at all.

In the kind of political climate around the world today, anything could happen. Brexit. Trump. Anything, I said.

Maybe it is a bit late for me to post about Ahok now.¬†But I’d like to talk about it regardless…

A food for thought, mainly.

The fact that this election today has to go to the second round is an eye opener for the die hard supporters of Ahok. It is a reminder that it doesn’t matter how loud you are on the media, or social media — those opinions you are shouting, or typing, never got to those whose vote you are trying to get.

You are not reaching out to people whose opinions count.

I watch a discussion about satire on BBC yesterday. About how satire has become the “it” thing with the smart people. Satire is now highbrow, and exclusive. And that satire, which used to be the media’s weapon to reach out, now is missing the target audience. One of the panellists said something along the line: these hipsters are only talking to other hipsters… Just like you.

You are only talking to your own kind, to others who are just like you. Those who are agreeing with you. Because those who are not, are either stupid ignorant people, whose voices you dismissed. You are… honestly… just like me.

I have to admit that I am guilty for doing that too.

I once asked in a group on Facebook — this group is called ABAM, by the way. I asked them why they bothered to answer questions coming from people who were obviously only trying to troll, or just being a bigot. I told them that.. to be honest, I wouldn’t have either patience, or passion to do it. Maybe… maybe it is a good thing that I am not an educator.

These people, who are so passionate in educating people, reaching out and trying to open up minds, told me their reasons. It is not to change people’s mind, but to open it up so that they can think for themselves. It is not to make them to agree with us, but to make them see our point of view, so that maybe in the end we could agree to disagree — peacefully. It answers to inform, not answers to patronise.

I couldn’t do that.

Most of the time, when things heated up, I just left the conversation. Like that time when I talked to someone from Interpal.

But I might be in the wrong here.

Obviously what I’ve done was no different from these remain campaigners in the UK, Hillary’s supporters in the UK, and Teman Ahok volunteers in Jakarta. I am just talking to my own kind. I don’t reach out, and I don’t speak to enough people to make a difference.

I AM too living in a shell.

Back to the election now.

I think there are still time for Teman Ahok, if they want, to reach out to these swing voters. I just hope they realise this before it is too late.

Now then… I wish you the best of luck.

Prost!

An Update (Again)

Standard

Just came back from my annual visit to Indonesia. As usual, to celebrate the CNY.

This time, Chinese New Year feels different for me. In so many ways.

Not only that now I am no longer receiving angpao, and instead having to give kids ones, it was also… I don’t know. Ambivalent? I don’t know, I am not even sure how to put it. What I know is that in this trip home, so many things has changed. And, I realised that I have changed a lot too, since the last CNY.

img_2534

Mentally, mostly.

One little thing like… how I feel when I was surrounded by family, for example. It has changed too.

I used to like being left alone. I can blame it to my teenage angst, but now I can appreciate it more. I can appreciate being surrounded by cousins whom I haven’t met for at least five years, or nieces and nephews I haven’t never seen before. I can appreciate the attentions, as much as I could appreciate them leaving me alone in the past.

Or, the way I reacted to the problems in the family. I feel that I am no longer trying to fix stuff. It was, of course an effort not to treat my sisters and brother like children anymore. They are adults now, and the realisation has helped me to let them go, and be their own person. And they are their own persons, and I am proud of them.

It’s just…

Being the eldest in the family, there’s always this feeling of wanting to protect my sisters and brother. They probably don’t need my protection, not anymore. But it is always ingrained in me, the sisterly tough love to them. And, to be honest, this is probably the closest I could ever be to parenthood, so… IF they read this, I hope they understand if I was mummying them. (No, there’s a difference between mummying, and mummifying. Pay attention!)

Anyway. One thing doesn’t change though…

The FOOD.

As the closing of today’s post, I will present you: THE FOOD

img_2714 img_2725 img_2764 img_2787

The True Truth?

Standard

Few weeks (months?) ago when one of the very popular motivator (or in my word: bullshitter) in Indonesia was in a really big crisis. What crisis, you asked? Well, if you asked, chances are you are not an Indonesian, or at least you are an Indonesian but you don’t live there. Or you are an Indonesian who lives in Indonesia, but you are just detached from real world, or probably was locked up in a bunker without any contact with other human being.

Hey, I am not judging. I am just saying, with all those noise, it is unlikely that you don’t know who I was talking about or what it is about. But I acknowledge that there would be reasons why you might not aware about this, and because of that, I will tell you…

Because I am nice, that’s why.

So. there is a man who made his fortune by bullshitting the country — they call this person a motivator. I’ve never found myself motivated looking at this old baldy, he’s kind of off putting if I might say quite frankly. This man loved to profess his love in public, telling people how a man should be — even went as far as telling how a woman should behave. I had a long rant about that, but unfortunately it was ages ago and it was on other blog. Can’t find them ūüė¶

Anyway… this guy. This guy who preached about the value of family. This guy. Yes…

One day there’s a man appeared out of nowhere and told the world how fake this guy is. This man said that he is the son that has been abandoned by this baldy motherducker. This guy came out, with evidence and supports from this so called motivator’s family members to back up his soppy story. In the end, he didn’t ask for financial support or whatever… he just wanted him to admit that he was a lousy father, and a liar.

After trashing the story, and went as far as challenging this guy to go on a DNA test, in the end this piece of crap admitted that this man is his son anyway. He still grumpily denied the accusation of neglect and abuse, but anyway… it is not what I was going to talk about. Actually… the whole story about this man is just an intro to what I want to talk about.

Yeah… it is that important that I spend the whole 350 words just as an intro to what I am going to talk about.

I am talking about truth and honesty.

There is a difference between admitting something, and confessing something. When you voluntarily reveal the truth that other people don’t know yet, you are confessing something. When you are confronted with an information, and you tell the person who confronted you that the information is true, you are admitting something. For some people they are just the same thing, but done in a different timing.

But timing is everything isn’t it?

If that motivator told people in the beginning that he made a mistake when he was young, and he has a son that he hasn’t seen for ages and he was sorry and would have done anything to give a better life to that son… He would be seen as a noble, a changed man. But when he has covered this up for years, and then publicly confronted with the truth… and he admitted it… he’s not confessing. And if he’s saying sorry… I think he’s just sorry he’s got caught.

If that motivator has confessed his past in the beginning, no matter how bleak it was… he is now the nation’s hero who’s come back from the fall. But no… he hid the reality, and then admitted only when someone has opened up his scandalous past — which in the end makes him a liar. Now it would be hard not to question everything he has said in the past. It would be almost impossible to take his words seriously. It would be unlikely to trust him again in the future.

And I think that is a fair judgement, isn’t it?

When your friend, or someone come to you and confess something… it takes courage, and integrity to tell you about something unfavourable they have done in the past. They take the risk, and they will have to accept whatever consequences that might come with their action. But it says a lot about their personality, and character.

Why am I talking about this so suddenly?

Uhm…

Actually I could talk about whatever I want to talk about, and however long I want to talk about it. And, I don’t have to tell you my reason talking about this random thing. This blog is pretty random anyway, isn’t it? But I do have my own reasons, and let’s just keep it for myself for now ūüôā

Heh…

 

Law[less] and [Dis]order

Standard

I love watching Law&Order. Husband, not so much — but really, I am the one with the remote control in the house so he has to deal with whatever crap he thinks he’s watching. I’ve been watching Law&Order since I was in high school and old enough to understand the awesomeness of the program.

Of course I understand, that for some people it is not more than usual crime drama. For me it is more than that. It is more than CSI where a group of people are sweeping the crime scene, trying to solve the puzzle. With Law&Order, the puzzle is usually not difficult, nor unique. It is usually just a common crime done by common people. But that’s not all it is about.

The original Law and Order has this very famouse narration in the beginning of the show:

In the criminal justice system, the people are represented by two separate, yet equally important, groups: the police, who investigate crime; and the district attorneys, who prosecute the offenders. These are their stories.

Got it? That’s at least the idea of how the criminal justice system works in the US.

How about Indonesia?

I’ve been thinking about this a lot since the trial for Jessica started weeks ago. The official trial, that is. Months ago, I have talked about this, and I have sensed how scarily flawed our criminal justice system — that is, if we based our judgement on this trial. How even the judge seems to “nudge nudge wink wink” with the persecutor, ignoring the fact that this case has not got enough evidence to go on a trial.

Yes. Of course… I have watched enough Law&Order to understand that there is something called “Circumstantial Evidence”. Unlike CSI who are working with hard evidence such as DNA, fingerprint, fibres, and blood spatters, the detectives in L&O also works with circumstantial evidences. What are they? Motives, opportunities, and alibi, and the like.

http://www.imfdb.org/wiki/File:L%26OUK_poster.jpg - I was going to post Jessica's photo, but really... if she's proven innocent, I don't want to be responsible to be one of those people who immortalise this trauma for her. So... How about Law and Order UK instead? -

http://www.imfdb.org/wiki/File:L%26OUK_poster.jpg – I was going to post Jessica’s photo, but really… if she’s proven innocent, I don’t want to be responsible to be one of those people who immortalise this trauma for her. So… How about Law and Order UK instead? –

However… “She looks dodgy” is not a circumstantial evidence, it is an opinion. “Her attitude is unusal” is not a circumstantial evidence either. It might lead the investigation to find evidence, but opinion is opinion and SHOULD NEVER EVER be used as an evidence. Circumstantial evidence could be: “oh she’s got a connection to someone who can get her cyanide”, or “this is the evidence that she will gain something from the death of the other girl”, or “this is the evidence of the relationship in the past, and here are some witnesses who heard her said something about killing this woman”. Strong circumstantial evidence.

What I saw in the trial of Jessica¬†was criminalisation. The fact that the case is so high profile, and the eyes of the media are all on it, it would be embarrassing for the persecutor to ditch the case and admit that there’s no case against this woman. It reminds me of the trial of the former KPK director Antasari Azhar.

At that time there were NO evidence linking him to the case. It was clear that the evidences were planted, and even the circumstantial evidence were made up. The witnesses disappeared after the trial, so that nobody could prove that they have committed perjury. Even the family of the victim begged the court to continue the investigation and release Antasari as they KNOW that it wasn’t him who killed their beloved one.

But in the end, they brought him down anyway.

And, hey! If it worked for a high profile individual like Antasari Azhar — a man with such a status, well known as someone who’s always in the right side of the law, why can’t it work to Jessica? She’s just a young woman, visiting home to see family and friends — maybe for Chinese New Year — oh and minority too. Should be easy, isn’t it?

But if it worked to Antasari Azhar and Jessica, two high profile cases in the country, how do you know that there are no cases like them that is not covered by the media? How do you know that if one day you are so unfortunate being caught up in a criminal case, and you’re innocent… How do you know that you could get a fair trial? How do you know that you can rely on your evidences, alibis, and innocence? How do you know that things would be alright if you do everything right?

You don’t.

http://www.metrotvnews.com/embed/0k8gEPob

To close my entry today, I will give you a video…¬†The video is a fragment from¬†Metro TV’s program NSI (News Story Insight) presented by Aviani Malik about the victims of wrong persecution that you might have never heard before.

Prost

Making Sense of Money

Standard

How do you know you have more money than sense?

Well… In the UK, one comedian said: When you buy a biography¬†written by a fictional meerkat millionaire — who was invented in an advertising campaign.

In the tech world: When you actually drill a hole on your iPhone7 to make a earphone slot.

In Indonesia: You ask someone to magically double your money.

Byq… What the hell are you talking about?

As much as Indonesia is a predominantly Muslim country, there is a big percentage of people who believe in supernatural stuff — that is more cultural related than religion. Some people believe in local magical creatures, or superstitious old midwives’ tale. Some believe that other people possess supernatural powers.

We were once — or even until today– crazy about indigo kids. We loved it when some villagers claimed that their goat’s poo could help curing cancer. We were ecstatic when a kid sit on the table, smoking cigarettes and ramble something, pretending that they’re connecting to the spirit of the dead. And some believes that some people could double your money by keeping the money in a box, and pray over it.

You’re right, I am talking about that religious cult.

It surprised my parents that people could be THAT stupid. It surprised me that they were genuinely surprised to see how people could be THAT stupid. I mean, they have lived longer than I do, I always assumed they have seen more stupid people in their lifetime than I have. Apparently not… Longer life doesn’t guarantee fuller experience.

It surprised my father that people THAT stupid could have a lot of money. I told him that some people have more sense than money. And money can’t buy common sense. He’s happy with my answer.

It surprised my mother that there are thousands of people actually believe this, and still believe in the leader even after all his lies are now open in public. I told her that it’s what a brainwash do to people. The difference is that if the number of believers is in thousands it is called a cult, and if it is in billions, it is called a religion. She’s not amused — doesn’t matter, because I do ūüėÄ

And you know what surprised me? What surprised me is that one of the political leader in Indonesia — a public figure people seen as an educated person, that can be trusted — a member of a political party in Indonesia believed that shit too. Not only that he was once endorsed this cult leader as “National Treasure”, he even involved in the cult, and be a member of it. It is amazing that every time I go back and visit Indonesia, I can always find something that is so pathetic it is amusing.

It never ceases to keep us entertained.

Anyway, if you really don’t know why believing that anyone could double your money while keeping it inside the box is stupid, let me explain to you how money actually work. The simple way. Just because I am feeling generous today.

The history of money started when people start trading. People used to bartered their goods with other people, but then barter system gets really difficult as you would have to find someone who wants your goods and has the goods that you want at the same time. And they have to be in the same value, so whoever trading could get a fair trade.

People then invented money system. It helps trading and valuing goods and services. The money we know today is¬†printed by the government, and circulated by the national bank. So, if the government printed X amount of money, that will be the money that is in the circulation. IF anyone claim they can double the amount of money you put in the box… how can he do it without changing the amount of money circulated by the national bank? No they can’t, because they can’t print their own money.

Simple logic.